Västra Nordstan – Göteborgs nya restaurangstråk

Nu bubblar det i de historiska kvarteren i Västra Nordstan.
Området utvecklas –
i dagarna öppnade Restaurang Bulot på Norra Hamngatan
och ytterligare en namnkunnig krögare är i startgroparna
att flytta in i nyrenoverade lokaler och locka nya besökare till området.

Gata med vimplar och en cyklist

På Postgatan öppnar snart ett nytt besöksmål för matälskare

– För oss är det viktigt att skapa levande hus och kvarter. I Västra Nordstan har vi därför rustat upp fastigheter på både Postgatan och Norra Hamngatan för två nyskapande restauranger som kommer locka besökare till området, säger Anette Persson, affärsutvecklare på kommunala fastighetsbolaget Higab.

Trots sitt centrala läge och vackra, historiska bebyggelse har Västra Nordstan upplevts lite anonymt och ödsligt, och ibland även otryggt när det är mörkt. Som en av de större fastighetsägarna i området har Higab därför arbetat målmedvetet för att få in fler öppna verksamheter över en större del av dygnet.

Tre restauranger att ha koll på:

Gurras

På Postgatan 16 har det ståtliga tegelhuset från 1902 gjorts i ordning och de tidigare kontorslokalerna i bottenvåningen blir nu platsen för välkände göteborgskocken Gustav Trädgårdhs nästa satsning. Utgångspunkten är mat som kan serveras på gatan någonstans i världen, men nu med kvalitativ restaurangvibe. I augusti väntas restaurangen med arbetsnamnet ”Gurras” öppna.

Bhoga

Restaurang Bhoga på Norra Hamngatan 10 har gett göteborgarna kulinariska upplevelser i många år. På Bhoga är det skandinaviska råvaror som gäller i flera serveringar. En spännande matupplevelse med stor variation i menyer om 5, 7 eller 9 rätter.

Bulot

Bulot, som enligt digitala vinmagasinet Wine Table är ”vinlunchernas heliga graal på Västkusten”, har sedan i höstas haft en pop up-bar i Stora Saluhallen. Nu har de precis öppnat upp i nyrenoverade lokaler på Norra Hamngatan 8, granne till Bhoga. Bakom namnet finns krögarna Gabriel Melim Anderson och Emil Bielke med bakgrund bland annat från Upper House på Gothia Towers och Syster Marmelad. Tanken var att pop up-lösningen i Saluhallen bara skulle finnas fram tills den nya lokalen blev klar, men den har på kort tid blivit så populär att man bestämt sig för att göra pop up-lösningen permanent.

Snäckor

”Bulot” är franska för valthornssnäcka, en delikatess som serveras på restaurangen med samma namn

I anslutning till den nya restaurangen finns en innergård som också rustats upp för att utgöra en inbjudande miljö för Bulots uteservering. Bland annat har den tidigare stålporten mot Smedjegatan bytts ut mot en smidesgrind som passar bättre i de historiska omgivningarna. Förutom restaurangens gäster är tanken att gården ska vara tillgänglig för förbipasserande.
– Gården och de nya restaurangerna kommer att erbjuda nya härliga mötesplatser i staden. Att det blir ett naturligt flöde av besökare kommer även innebära tryggare och trivsammare kvarter på kvällstid, säger Anette Persson.

 

Källa: HIGAB 17 maj 2022